top of page

Lyt, lær … og led så!

Jeg har flere gange set og især hørt den amerikanske pensionerede brigadegeneral Stanley McChrystals fantastiske beretning “Listen, learn … then lead” fra marts 2011 på TED.COM. Du kan se videoen på TED.COM – eller nederst i dette indlæg.


Første gang jeg så McChrystal, kunne jeg ikke helt abstrahere fra hans militære baggrund. Jeg fokuserede alt for meget på, at jeg dybest set ikke bryder mig om noget som helst af krigens væsen og glemte at lytte til, hvad der egentlig blev sagt. Har du det på samme måde, så gør dig selv den tjeneste at se og lytte et par gange. Det er ikke spildt!


Du har måske læst lidt for mange teorier om ledelse og også hørt lidt for mange kloge ledere berette om deres egne erfaringer. Men prøv alligevel at høre McChrystals beretning om, hvordan man bedriver forandringsledelse, når det ikke bare gælder virksomhedens succes, men også de ansattes liv og helbred.


McChrystal spørger på et tidspunkt:

So how does a leader stay credible and legitimate, when they haven’t done, what the people you’re leading are doing? And it’s a brand new leadership challenge. And it forced me to become a lot more transparent, a lot more willing to listen, a lot more willing to be reverse-mentored from lower.

Spørgsmålet er universelt for ledelse i dag. Det gælder for alle ledere i alle organisationer: Fra det frivillige spejderarbejde, der ønsker flere medlemmer over den lille håndværksvirksomhed i udvikling til den militære organisation i krig. I en verden, hvor erfaring i stadig højere grad blot er billetten til et tog, der er kørt, må enhver leder spørge sig selv: Hvordan kan mine medarbejdere have tillid til, at jeg træffer de rigtige beslutninger, når jeg ikke længere forstår, hvad der får vores produkter til at virke, som de gør? Hvordan kan jeg lede andre frivillige i mit spejderarbejde, når jeg ikke længere forstår, hvordan børn og unge agerer på internettets sociale medier? Eller som McChrystal spørger sig selv: Hvordan kan du lede mænd i krig, når du ikke selv har prøvet det, de bliver udsat for? Når du ikke længere kan forstå endsige håndtere deres våben? Når krigen bliver udkæmpet på helt andre præmisser end dem, du har lært at kæmpe under?


Jeg synes, McChrystals svar er lige så fantastisk, som det er enkelt: Du skal være meget mere villig til at lytte og lære af de mennesker, som du leder. Lyt, lær… og led så. I mit eget arbejdsliv har jeg mødt – og møder stadig – alt for mange ledere, hvis væsentligste ledelsesværktøj er mange års erfaring. Selv om erfaring i mange tilfælde kan være et godt værktøj, er der ikke mange lederjobs tilbage i verden, hvor man kan nøjes med dette ene værktøj.


De fleste ledere i dag kan nok finde ud af at lytte til medarbejderne. Nogle gange lader vi også vores beslutninger afspejle medarbejdernes ønsker eller forslag. Men hvor tit reflekterer vi så længe over medarbejdernes udsagn, at vi lærer noget af dem? Hvor meget er ledere i dag parat til at være endnu mere transparente, endnu mere klar til at lytte og endnu mere klar til blive “reverse-mentored from lower”? Samtidig med at vi rent faktisk leder, træder i karakter, når det er nødvendigt og håndterer konflikter undervejs? Der er uden tvivl tale om endnu et af “ledelsesfeltets krydspres”, som der så poetisk står i en af mine mange ledelsesbøger. Men det er et krydspres, man som leder er nødt til at forholde sig til. Hvis man ikke gør det, ender man med erfaringen som eneste ledelsesværktøj.


Når man så påtager sig ansvaret for at lede andre mennesker – ansatte eller frivillige medarbejdere – så vil man uundgåeligt lave fejl. Og man vil have medarbejdere, der laver fejl. McChrystal fortæller om en militærøvelse, hvor han var ansvarlig for, at hele hans enhed blev udslettet. Den efterfølgende evaluering af øvelsen efterlod ingen tvivl. Han havde svigtet.

And I saw my battalion commander, because I had let him down. And I went up to apologize to him, and he said, “Stanley, I thought you did great.” And in one sentence, he lifted me, put me back on my feet, and taught me, that leaders can let you fail and yet not let you be a failure.

På et mere mundret dansk kan man vel sige, at “En leder kan lade dig fejle uden lade dig være en fejltagelse”. Jeg synes simpelthen ikke, det kan siges smukkere. Ledelse er ikke så meget et spørgsmål om at måle succes, det er i langt højere grad et spørgsmål om, hvordan man håndterer fiasko – for virksomheden såvel som for den enkelte medarbejder. Det kræver ikke mange talenter at overskue en positiv bundlinje, et stigende medlemstal i spejder-kredsen eller holde en glad tale til virksomhedens sommerfest ovenpå et succesrigt første halvår. Den rigtige leder kan både få den røde bundlinje til at blive sort igen og få medarbejderne til at kæmpe med, den rigtige leder kan banke optimisme ind i sine frivillige ledere, selv om medlemstallet går ned og den rigtige leder kan tale om, at modgang gør stærk så medarbejderne tror på det.


McChrystal fortæller også med andre ord om, at man aldrig lader sårede bag sig. Ikke i militær kamp og heller ikke i ledelse i almindelighed. Tillid til, at alle bliver samlet op, kan bringe en organisation meget længere end nogen tør drømme om!

You can get knocked down, and it hurts and it leaves scars. But if you’re a leader, the people you’ve counted on will help you up. And if you’re a leader, the people who count on you need you on your feet.

Selv om du er leder,og du er det fordi, der er brug for dig, så kan du stadig opleve nederlag og modgang. Du vil føle dig “slået ud”, det vil gøre ondt og nogen gange vil du også få ar af hændelsen. Men du vil få hjælp af dem, der regner med dig. Og hvis du er leder, vil du blive hjulpet, fordi dem du regner med, har brug for dig.


Jeg synes, McChrystal i disse tre sentenser med få ord fortæller næsten alt om, hvad ledelse går ud på: Lyt, lær… og led så. Lad dine medarbejdere erfare, at de kan fejle, uden at de af den grund bliver regnet som fejltagelser. Stol på at de mennesker, du regner med, også vil hjælpe dig, når du har brug for det. Simpelthen fordi, de har brug for dig.


Ledelse er ikke særlig kompliceret, men det er forbandet svært.


Henrik AndersenSe og hør Stanley McChrystal:

Comments


bottom of page