top of page

Det enkle liv

„Simple living” er en ny trend, en bevægelse, en modedille eller et fænomen, der har ramt os på sin vej jorden rundt. Som så meget andet startede det i USA, voksede sig stort, ventede en 5 – 7 år, tog så over Atlanten og ramte Europa for et par år siden. – og det er langt fra slut endnu.


Simple Living der måske kan oversættes med ”det enkle liv” er udefinerbart og svært at beskrive med få ord. Den første bog om emnet kom på dansk i oktober 2003 og havde titlen ”simple-living.dk”. Bogens redaktør, Gitte Jørgensen, fortæller om begrebet simple living: „Det er det, der er det spændende ved simple living. Der er ingen faste regler eller dogmer – simple living har mere karakter af at være en livsholdning, der handler om at finde ind til kernen af det, der er vigtigst for dig. Resultatet er ofte et udvendigt simpelt liv – og et indvendigt rigt liv. Og resultatet er også, at ligesom det enkelte menneske får et mere afbalanceret liv, får selve vores planet det også”. Det lyder som en forklaring fra generationen der kom for sent til 1968 – eller en slags østerlandsk inspireret, new-age lignende religion. Men simple living passer ikke ind i de kasser, vi plejer at proppe fikse ideer fra staterne ned i! Der er tale om en kompleks idé, man kan lade sig inspirere af. Det handler om hvordan man skaber sig et liv, der er simpelt ud ad til men samtidig er rigt på indhold med en høj grad af det lige så luftige begreb livskvalitet. Der er ingen regler, ingen facitliste, ingen politiske meninger om det korrekt levede simple liv. Der er tale om en bevægelse af mennesker, der søger at leve enkelt på et eller flere, måske alle livets områder: i forhold til en stresset hverdag, i forhold til levnedsmidler, i forhold til hus, båd, bil og privatøkonomi. Erfaringer udveksles gennem bøger, magasiner, foredrag og et utal af steder på internettet.


Det er sjovt at læse om fænomenet simple living. Selvfølgelig dukker der gamle hippier op, der pludselig har fået lyst til at være hippier igen og nu vil fortælle verden om det, selvfølgelig er der missionærer for New Age, Yoga og Feng Shui, selvfølgelig er der en bank, hvis hjemmeside er målrettet mennesker, der foretrækker simple living i deres privatøkonomi. Men ind i mellem er der også mennesker, der er standset op i deres liv og har brugt tid på at overveje hvad formålet med livet var.


Her er det jeg synes simple living-begrebet bliver rigtig spændende. Når mennesker giver sig tid til at overveje meningen med tilværelsen – og når frem til at det er at have høns i baghaven, Folkevogn i stedet for Volvo og økologisk mad to gange om ugen. Så kommer man først til at grine – men egentlig burde man vel græde? For kun ganske få af de beretninger jeg har set rummer beretninger om mennesker, der har søgt en mening med livet og fundet Gud. Langt de fleste beretninger handler om hvordan man har indrettet sit liv anderledes, mere enkelt i forhold til arbejde og forbrug og derved fået mere tid til at reflektere over livet eller dyrke sine hobbies. Men er det så ensbetydende med at det enkle liv også giver en mere meningsfyldt tilværelse? Måske ser det sådan ud – men i det lange løb tror jeg, at tilværelsen løber tør for indhold.


Det slog mig at den første og efter min mening bedste fortaler for simple living – det enkle liv – er Jesus. Evangelierne fortæller om en mand, der ikke samlede sig rigdom og magt i traditionel forstand, men som alene var fokuseret på at løse den opgave han havde fået. Han levede et yderst enkelt liv, havde næppe hus og hjem nogetsteds, men vandrede omkring for at hjælpe mennesker. Han havde ingen store armbevægelser, krævede ikke sin ret i tide og utide. Kastede sig kun ud i diskussioner, når det kunne gavne sagen. Bekymrede sig ikke meget om sig selv. Er det enkle – kristne – liv ikke blot at følge i Jesu fodspor? At spørge sig selv: „Hvad ville Jesus gøre?” og så prøve at tænke svaret ind i den dagligdag, der trods alt er væsentlig forskellig fra år 30 i Palæstina. Som kristne behøver vi ikke overveje om simple living-begrebet er noget for os – det har det været siden den første påske, siden dengang Jesu viste os at vores eneste opgave er at følge i hans fodspor. Tør du prøve at spørge dig selv: „Hvad ville Jesus gøre?” næste gang du skal tage en vigtig beslutning i dit liv. Og så følge Ham? Der er ingen garanti for at det enkle liv med Jesus bliver nemt og uden modgang – nærmest tværtimod. Til gengæld er glæden og tilfredsstillelsen ved at arbejde på at bringe budskabet om Ham ud til mennesker så væsentlig forskellig fra tilfredsstillelsen ved at holde høns i baghaven, at det slet ikke tåler sammenligning.


Henrik Andersen


Comments


bottom of page